dimarts, 17 de juliol del 2012

V Festes del Setge d'Olp - Agost 2012

S'acosta el 15 d'Agost, el dia de Santa Maria que és quan a Olp, es commemora el setge sofert al 1485.  Hi ha novetats i nous escenaris. El Josep de Cucat ens ha enviat un resum de la tasca feta i el programa de les Festes que es faran a Peramea, Olp i Rialp.

Transcric literalment rebut del Josep de Cucat:

V FESTES DEL SETGE D’OLP
Si encara mos queden il·lusions, no mos ho hauran cap pres tot. Aquest és el lema del l’obra de teatre de les V Festes del Setge d’Olp. Aquest any de crisi, aquest any que en fa cinc anys que representem el Setge d’Olp d’aquell llunyà any 1485 volem posar tota la carn a la graella i volem fer córrer la imaginació i somiar en el país que podríem haver estat.

A les V Festes no ens centrem només en el Setge d’Olp, la Guerra del Pallars i els seus patiments sinó que comencem la història el 2012 parlant justament de la crisi, ballem i ens emborratxem d’alegria un 1435 quan va néixer el nostre darrer comte Hug Roger III i acabem un 1512 també alegres pel casament de la seva filla Elisabet i el que això suposà per la unificació del Pallars. I entremig, un altre any acabat en 12, el 1812 quan érem francesos durant la Guerra del francés i que el Pallars amb Andorra formà part d’un Departament de l’imperi de Napoleó anomenat Pirineus amb capital a Puigcerdà. Després de la derrota francesa, Andorra torna a ser independent i el nostre guionista es permet la ficció de unificar-la amb el Pallars i ens fa viure 200 anys junts. Lo País dels Pirineus, lo Principat del Pallars i Andorra és el títol de l’obra d’enguany. En aquest món de ficció és on trobem les il·lusions amb les que comencem aquest escrit.

I per conduir tot aquest llarg període de d’anys i poder saltar tranquil·lament dels uns als altres ens hi han ajudant amb un muntatge audivisual l’Agnès Marquès, la presentadora de TV3, i el Francesc Orella, l’actor el pare del qual va nèixer a Olp. L’Agnès s’expressa en la part moderna mitjançant la televisió i la ràdio, i el Francesc fa de trobador de l’edat mitjana per presentar-la als espectadors.

I com sempre, els actors que ja coneixeu de cada any explicant en pallarès històries per a tenir-vos entretinguts i com sempre, també, segueixen popant de la Història, ara amb majúscula, per reviure-la i fer també un País amb majúscula.
I tot plegat amb el guió, la dramatúrgia i la direcció de Jean Louis Roqueplan, el mateix que ens va guiar en la darrera edició.


Si l’any passat vam representar l’obra Després del Setge d’Olp a Peramea, Olp i Esterri amb un total de més de 700 espectadors, aquest any tornem a començar per Peramea el dia 14, el dia 15 la representem a Olp i el 16 a Rialp. A Peramea començarem la Festa amb un sopar de tot el poble. A Olp, com el 2011 el dia de la Marededeu per la tarda amb el poble guarnit d’estendards es ballarà la dansa d’Olp, es faran jocs medievals i de malabars i es lluiran els vestits confeccionats als Tallers per la Festa i com a colofó la representació teatral de la nit. Finalment, a Rialp el teatre del Setge d’Olp estarà integrat dins els actes de la Festa Major.


Per acabar feu una mirada al fons del cartell d’aquest any. És un quadre pintat per Geronimus Bosch, el Bosco, a la mateixa època en que tingué lloc el Setge d’Olp i hi podreu veure que les il·lusions en aquells temps també brollaven a flor de pell. És una pintura que fa pensar.


Josep de Moner